Výroční zpráva za rok 2005

Ke dni 31.12.2005, naše sdružení tvořilo deset mladých hasičů, pět členů podporujících, čtyři členové v důchodu a dvacet šest členů činných, kteří tvoří devatenáctičlennou zásahovou jednotku JPO II. Během roku, šest členů činnost ukončilo, čtyři členové byli přijati a jeden zemřel.

V minulém roce, členové SDH odpracovali na brigádách spojených s údržbou a opravami techniky, budovy a zařízení, včetně údržby výstroje a věcného vybavení, akcích SDH, služebních cestách, na vedení dokumentace, na pracích pro obec, na obecních vodojemech a na ostatních brigádách v součtu 5.823 hodin. Na zásazích jednotky, bylo členy odpracováno celkem 2.550 hodin a členové na teoretické přípravě, praktickém výcviku, fyzické přípravě a odborných způsobilostech, odškolili celkem 1.372 hodin. Členové jednotky již druhým rokem zabezpečují akceschopnost jednotky v systému pohotovostí, kde bylo odslouženo celkem 59.092 hodin a během roku nedošlo k neakceschopnosti jednotky. Pro zajištění akceschopnosti jednotky, byli zaměstnáni dva členové v hlavním pracovním poměru v zařazení velitel družstva a strojník, dalších dvanáct členů JPO II, bylo zaměstnáno na dohodu o pracovní činnosti. Všichni členové zásahové jednotky splňují fyzické, zdravotní a odborné způsobilosti z hlediska svého zařazení v jednotce JPO II.

Naše jednotka eviduje za loňský rok celkem 271 událostí, z tohoto počtu je 16 dopravních nehod, jedno taktické cvičení na železniční nehodu, šest planých poplachů, osm požárů, dvě požární námětová cvičení, osm úniků ropných látek, jednou únik zemního plynu, pět živelních pohrom, třináct požárních asistencí a 211 technických havárií a to jednou vyproštění vozidla, 58x odstraňování překážek, 6x odchyt a likvidace obtížného hmyzu, 3x průzkum, 28x čerpání vody, 13x doplňování vody, 56x zásah ve výšce, 2x vnikání do uzavřených prostor, 2x rozebírání konstrukcí, 37x provizorní oprava, 2x označování nebezpečných prostor, 1x vyprošťování předmětů a 2x ostatní pomoc. Jednotka 248x zasahovala v Mostech u Jablunkova, 7x na Hrčavě a v Jablunkově, 2x v Bukovci, Dolní Lomné a Návsí, jednou v Třinci, v Písku a ve Vendryni. Nejčastěji jednotka vyjížděla v březnu (35x) a ve středy (64x), naopak nejméně často v lednu a dubnu (14x) a v neděle (13x). Průměrná doba výjezdu jednotky od vyhlášení poplachu je 2,13 minuty a průměrná délka zásahu je 2,21 hodiny. Během zásahů jednotky nedošlo k žádnému zranění hasičů.

V minulém roce jsme zakoupili z rozpočtu obce za částku 380.000Kč, šest let starý volkswagen transportér 2,5 TDi SYNCRO v perfektním stavu, který jsme si upravili na hasičský speciál a jedenáct let starý DA Ford Transit, jsme za částku 100.000Kč prodali. Dále jsme z rozpočtu obce a dotace kraje, zakoupili pět zásahových hadic C52, statické lano 60m, sadu Gola klíčů BGS, čtvero zásahových bot Fire Flash, jeden komplet Fireman V, pět kombinéz Lezec, pět pracovních stejnokrojů PSII, šest nomexových ochranných kukel, šest zásahových rukavic PROFILINE a pro vyprošťování do DA VW transportér, byla zakoupená akumulátorová přímočará pila De Walt a motorová pila Oleomac 932C. Dále jsme sehnali pro jednotku zdarma, jedno elektrické ponorné čerpadlo EPČ 220V, další čerpadlo PS8, kulový rozdělovač a dva škrtící přípravky.

V oblasti sportu se nám vcelku dařilo vyhráli jsme soutěž v Návsí, druzí jsme byli v Bukovci, třetí místa jsme získali v Písku, Řece a na okrskové soutěži v Jablunkově, čtvrtí jsme skončili v Horní Lomné, pátí v Hrádku, Gutech a na jablunkovském memoriálu. Dále jsme nasbírali dvě šestá, jedno osmé a jedno jedenácté místo a jednou jsme měli NP. Ze soutěží v okrsku, jsme nasbírali největší počet bodů, takže jsme vyhráli putovní pohár jablunkovského okrsku. Nejlepší čas sezóny 17,469 sec. Dvě družstva mladých hasičů se zúčastnily dvou soutěží, které jsme pořádali my a umístili se jednou první, jednou druzí a dvakrát třetí. Bohužel ostatní sbory v našem okolí soutěže pro mladé hasiče nepořádají.

V letošním roce, bychom chtěli vyměnit střechu na hasičské zbrojnici, aby nám nespadla na hlavu, ale záleží zejména na rozpočtu obce na požární ochranu, jsme schopni si většinu prací zajistit sami, ale bez peněz na materiál to asi nepůjde.

Nejbližší akcí, kterou v letošním roce pořádáme je hasičský ples, který proběhne 18.2.2006 v sokolovně, dále 8.7.2006 proběhne pohárová soutěž a během prázdnin uspořádáme i soutěž pro mladé hasiče.

13.02.2013 16:25:59