Výroční zpráva za rok 2006

Výroční zpráva SDH Mosty u Jablunkova

Ke dni 1.1.2007, naše sdružení tvoří šest mladých hasičů, osm členů podporujících a čtyřiatřicet členů činných, kteří tvoří dvacetičlennou zásahovou jednotku JPO II.

Minulý rok byl rokem rekonstrukce naší hasičské zbrojnice. Rekonstrukci jsme zahájili v dubnu kompletní výměnou oken. Dodavatelem oken byla firma DECRO Bzenec a práce spojené s demontáží starých oken a zapravením nových oken, jsme si provedli sami. Kompletní výměna všech třiadvaceti oken stála obecní pokladnu celkem 159.535,50 Kč. Dále jsme pokračovali v rekonstrukci střechy hasičské zbrojnice. Nejprve jsme odstranili věž na sušení hadic a rozebrali jsme starou střechu, potom jsme zvýšili obvodové zdi a vybetonovali nový pevný věnec. Pila Bocanovice, nám dodala kompletní krovy stavebnicového typu, takže během jednoho dne jsme měli celou střešní vazbu hotovou. Tato firma se dále podílela i na zateplení a obložení střešní konstrukce a s odvedenou prací, jsme byli nadmíru spokojeni. Na střechu jsme si vybrali lehkou plechovou střešní krytinu, kterou nám dodal včetně montáže Petr Šebest, pokrývač z Jablunkova. I s firmou Petr Šebest, jsme byli spokojeni. Celková rekonstrukce střechy hasičské zbrojnice stála obecní pokladnu 729.720,50 Kč. V souběhu s rekonstrukcí střechy, firma Jan Kohut z Mostů u Jablunkova, provedla zateplení celé fasády hasičské zbrojnice, která stála obecní pokladnu celkem 237.190,- Kč. Dále jsme provedli úpravu plynového rozvodu a ústředního topení v ceně 44.145,-Kč. Celkové náklady z rozpočtu obce na rekonstrukci hasičské zbrojnice, která je majetkem obce, se vyšplhaly až na částku 1.170.591,- Kč. Na snížení vzniklých nákladů se podílela pouze Česká pojišťovna, která vyplatila pojistné plnění v částce 300.000,- Kč za poškození střechy v zimním období, ale oslovili jsme například i státní podnik Lesy ČR, kde jsme ale neuspěli s požadavkem o dřevní hmotu. Tato rekonstrukce by byla výrazně dražší, kdyby všichni členové sboru i rodinní příslušníci, neodpracovali většinu práce spojené s rekonstrukcí. Celkem bylo na rekonstrukci odpracováno 5.315 hodin a sbor investoval z vlastních zdrojů částku bezmála 120.000.- Kč, jak na financování občerstvení brigádníků, tak na nákup nábytku a vybavení do podkrovní kulturní místnosti. Členové a zaměstnanci nepracovali pouze na rekonstrukci střechy, bylo zapotřebí udržet akceschopnost jednotky PO a souběžně pracovat i na jiných akcích například na kanalizaci rodinných domů, bazéně a ostatních pracích pro obec. V součtu bylo odpracováno pro obec 2.865 hodin, dále na údržbě opravách a provozování obecních vodojemů jsme odpracovali celkem 749 hodin, údržba techniky celkem 738 hodin a tak bych mohl pokračovat dále, protože evidujeme celkově na brigádách 10.036 hodin. K tomuto číslu je třeba započítat i provedená povinná školení členů zásahové jednotky v součtu 1.290 hodin a dalších 2.517 hodin, bylo odpracováno u zásahů naší jednotky, takže suma všech hodin je neuvěřitelných 13.843 hodin a dalších 60.739 hodin, bylo odslouženo v systému pohotovostí naší jednotky.

V roce minulém naše jednotka eviduje celkem 274 událostí a to 20 dopravních nehod, 4 plané poplachy, 16 požárů, 6 úniků nebezpečných látek, 7 živelních pohrom, 17 požárních asistencí a 204 technických havárií z čehož bylo 90 x odstraňování nebezpečných stavů, 26 x odstraňování překážek, 23 x náhrada nefunkčního zařízení, 23 x jsme likvidovali bodavý hmyz, 14 x odčerpávání vody, 12x provizorní oprava, 5x otevření uzavřených prostor, 4x rozebírání konstrukcí, 3x záchrana osob a další. Jednotka zasahovala 245x v Mostech u Jablunkova, 7x v Dolní Lomné, 6x v Jablunkově, 4x v Bukovci, 3x v Návsí, 2x v Horní Lomné, jednou v Hrádku a jednou na Hrčavě. Nejvíce událostí bylo v únoru (55) a nejméně v prosinci (11). Nejčastěji jsme zasahovali v pátky (55) a nejméně často v neděle (16). Průměrná doba výjezdu jednotky od vyhlášení události je 2,18 minuty a průměrná délka zásahu je 2,21 hodiny. Všichni členové zásahové jednotky splňují, fyzické, zdravotní a odborné způsobilosti dle svého zařazení v jednotce a jsou zařazení do systému pohotovostí jednotky.

V loňském roce jsme z rozpočtu obce určeného na požární ochranu vyčerpali celkem 1.201.670,80 Kč, do této částky jsou započteny i přijaté účelové dotace od moravskoslezského kraje v celkové výši 336.800 Kč, které pokrývají zhruba 28% výdajů naší jednotky. Z dotací se částečně hradí odměny za pohotovosti, platy zaměstnanců, školení,  zásahy mimo obec a věcné vybavení jednotky. Loni jsme zakoupili čtyři kusy nových dýchacích přístrojů Pluto 300, včetně masek a zásobníků vzduchu, osm kusů zásahových obleků Fireman III, dvoje bot Fire-flash, dvě přilby Gallet, elektrocentrálu Honda, kalové čerpadlo Honda a doplnili jsme i lezeckou výzbroj. Výzbroj a výstroj naší jednotky je srovnatelná s vybavením jednotek hasičského záchranného sboru, ale pořád nám hodně vybavení schází. Například zdravotní pomůcky, jako krční límce, vakuová nosítka, dlahy a podobně nebo hydraulické vyprošťovací zařízení, osvětlovací stožár a další. Výzbroj a výstroj, kterou si pořizujeme, tak je nová a jistě nám bude sloužit několik let, bohužel nám ale stárne naše technika. Není tomu zase tak dlouho, co jsme z Poříčan dovezli naší cisternu, máme ji už šest let a vcelku nám slouží spolehlivě, ale byla vyrobena v roce 1990, takže ji letos bude sedmnáct let a je nejvyšší čas uvažovat o koupi nového vozidla a výhodném prodeji toho starého. Koncem loňského roku naše obec požádala o dotaci ze státního rozpočtu na pořízení nové techniky a doufáme, že se panu starostovi podaří zajistit dostatečné množství peněz na nákup nového zásahového vozidla.

Soutěžní sezóna v hasičském sportu začala velmi dobře na okrskové soutěži v Písku jsme získali první místo, první jsme také byli v družební soutěži konané letos v Mostech u Jablunkova, kde jsme opět vyhráli nad družstvem ze Svrčinovce. Potom se nám už noc nedařilo a na soutěži v Mostech u Jablunkova jsme skončili na pátém místě v Horní Lomné na šestém v Dolní Lomné na devátém a v Písečné na čtyřiadvacátém místě. Ještě jsme byli na soutěži v Písku, kde jsme měli NP. Jiných soutěží jsme se nezúčastnili, protože jsme pracovali na rekonstrukci hasičské zbrojnice. Bohužel právě kvůli neúčasti na soutěžích jsme přišli o putovní pohár za první místo v okrsku a budeme muset tento pohár odevzdat zase do Písečné. Letos bychom chtěli zvýšit účast na soutěžích, jak družstvo mužů, tak pro družstvo mladých hasičů.

13.02.2013 16:05:38