Výroční zpráva za rok 2014

Výroční zpráva SDH Mosty u Jablunkova za rok 2014

Ke dni 31.12.2014, náš spolek tvoří pět mladých hasiček a jedenáct mladých hasičů, deset žen a třiatřicet mužů, kteří tvoří třiadvacetičlennou zásahovou jednotku JPO II. Celkem je tedy v našem spolku, devětapadesát řádných členů.
V uplynulém roce, jsme vykonali opět hodně práce, kterou bych chtěl v několika odstavcích shrnout. Podařilo se nám zdárně připravit, zorganizovat, zabezpečit, prožít a u některých i kupodivu přežít, všechny akce. A nebylo jich málo. Hned čtvrtého ledna v rámci IMZ, proběhl tradiční výcvik nositelů dýchací techniky, kdy si naši hasiči i členové okolních zásahových jednotek, prověřili síly ve zdolávání beskydského vrcholu Kamenitý. O týden později proběhla naše výroční valná hromada. V únoru, jsme pořádali tradiční hasičský ples. V dubnu, jsme vztyčili Májku, kterou jsme celý květen hlídali a v poslední den, jsme ji slavnostně skáceli. V květnu, ve vzpomínce na Svatého Floriána, jsme se společně se členy družebního sboru ze Svrčinovce, zúčastnili Mše Svaté u nás v Mostech a se členy družebního sboru z Horní Lomné a ostatních okolních sborů, jsme se účastnili Mše Svaté v Horní Lomné. Zúčastnili jsme se i žehnání nového praporu SDH Písek. V rámci dne dětí, jsme s HZS Třinec, JPO II Jablunkov, JPO III Bukovec, ZZS a PČR, společně provedli ukázky techniky a vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel v Bukovci. Akce proběhla pro základní a mateřské školy, jak z Bukovce, tak i Písku a Hrčavy. Do stavu manželského vstoupila Pavlína Kohutová s Jiřím Ligockým a znovu se nám oženil i Radomír Kohut, který si tentokrát vzal Lucii Martynkovou. S panem Vladislavem Kufou, jsme oslavili a řádně zapili, jeho osmdesáté narozeniny. A bohužel, jsme na cestě poslední doprovodili tragicky zesnulého jablunkovského hasiče Jana Lewinského.
Sportovní sezónu tradičně zahajují soutěže v silových disciplínách TFA, které připravují naše hasiče na extrémní zátěže. Náš železník, Filip Lysek nás reprezentoval na první soutěži TFA Beskydský Železný Hasič (BŽH) v Hnojníku, kde sice neobhájil předloňské prvenství, ale byl čtvrtý z pětadevadesáti závodníků. Další sobotu si zajel Filip na TFA do Hlučína, kde ve dvojici s Davidem Sadowskim obhájili skvělé druhé místo a v jednotlivcích byl Filip na skvělém třetím místě. Ve druhém kole TFA BŽH na Písečné, nás v konkurenci šestatřiceti účastníků reprezentovali Dalibor Plešivčák, Jaroslav Bojko, Richard Kohut, Václav Kufa, Václav Samiec no a Filip Lysek, který získal krásnou třetí příčku. Dále se Filip zajel proběhnout na TFA Olomouc, kde se mu sice moc nedařilo, ale přesto byl dvaadvacátý ze třiašedesáti závodníků. Proběhlo třetí kolo TFA BŽH, tentokrát v Bukovci, kde se za nás bili Dalibor Plešivčák, Richard Kohut, Jenda Szotkowski a Filip Lysek, který byl zase třetí.
Koncem května, jsme v rámci čtvrtého kola zorganizovali domácí soutěž TFA BŽH, kterou jsme umístili do areálu aquaparku a zatím jako jediní snad v Evropě, jsme zařadili do disciplín i náročnou plavbu s lodi. Naší soutěže se zúčastnilo jednatřicet závodníků a to i z oficiální reprezentace Polska, jejíž členové nám sesbírali první, druhou i třetí příčku a na našeho Filipa nám zbyly už jen ty brambory. Velmi dobře za nás v soutěži bojovali i Richard Kohut, Vašek Kufa, Dalibor Plešivčák, Vašek Samiec i Ondřej Gawlas. Dobře si vedli i naši družebníci z Istebné, Szcepan Haratyk, Wojciech Marekwica a Dominik Haratyk, kteří byli na soutěži TFA úplně poprvé, no více zabrat jim asi dalo až posezení po soutěži. Začátkem června proběhlo finále TFA BŽH v Jablunkově, kde našeho skvělého Filipa Lyska porazil jen o pár desetin vteřiny Lukáš Nenička z Jablunkova. V jednotlivcích ještě za nás soutěžili Dalibor Plešivčák, Vášek Samiec a Ondřej Gawlas. Všichni čtyři, pak ve štafetě získali, zase jen o vteřinky, celkové druhé místo. Později si Filip Lysek zaběhnul na TFA Slezská Harta. Tato soutěž, byla zahrnuta do poháru ředitele HZSMSK a Filip byl sice devátý, ale s přehledem převálcoval i Lukáše Neničku. Na mistrovství České republiky v disciplínách TFA, které se konalo ve Štramberku, byl nominován za Moravskoslezský kraj i náš Filip Lysek. V celorepublikové konkurenci vybojoval skvělé šesté místo a rozdrtil všechny borce z našeho kraje. A v soutěži družstev svým výsledkem vytáhnul celé družstvo Moravskoslezského kraje až na perfektní třetí příčku. Na druhém místě byli kluci z vysočiny a na prvním pardubičáci.
Souběžně se soutěžemi TFA, probíhaly i soutěže v požárním sportu. Sezonu zahájila okrsková soutěž na Písečné, kde naši muži vyhráli třetí místo a naše ženy dokonce vybojovaly první místo. V Dolní Lomné naší mladí hasiči vyhráli, ženy byly druhé a muži si střihli neplatný pokus. V Hrádku muži devátí a ženy druhé místo. V Horní Lomné si muži polepšili na sedmou příčku a ženy vyhrály další pohár za druhé místo. V Nýdku se soutěže zúčastnili pouze naší mladí hasiči, kteří v ten samý den soutěžili i na soutěži nás v Mostech, ale vybojovali si pouze páté místo. Ženy byly doma třetí a muži opět sedmé místo. Na soutěži v Písečné, byli mladí hasiči šestí, ženy čtvrté a muži sedmnáctí. V Bukovci mladší mladí hasiči, byli sedmí a starší až osmí. Ženy si vydobyly třetí místo a muži získali pohár za druhé místo. V Milíkově, byli naší mladí hadi pátí. V Písku muži neplatný pokus, ženy čtvrté a mladí hasiči si odvezli pohár za třetí místo. Na noční soutěži v Milíkově, byly naše ženy páté a muži jedenáctí a na nočním Hrádku ženy zase páté, ale muži si polepšili na šestou příčku. Po vyhodnocení všech výsledků soutěží zařazených do okrskové ligy, se družstvo našich mužů umístilo na pohárovém třetím místě. Je pravdou, že kdybychom bodovali naše ženy v kategorii mužů, tak by asi byl výsledek ještě o příčku lepší. V závěru sezóny proběhla i tradičně netradiční soutěž o Dřevěného Lojzu, tentokrát na Písečné a máme skvělé druhé místo.
V rámci odborné přípravy a IMZ, byla pořádána v Kopřivnici soutěž Moravskoslezského kraje ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, které se zúčastnilo za náš okres i naše soutěžní družstvo ve složení velitel – Kohut Tomáš, strojník – Kufa Václav, zdravotník – Sobel David a hasič – Szotkowski Jan. Přesto, že jsme se poctivě připravovali, bohužel se nám moc nedařilo a tak jsme skončili až na šestém místě.
Družstvo našich hasičů ve složení velitel Tomáš Kohut, strojník Zdeněk Marszalek, zdravotník Richard Kohut a Filip Lysek a hasiči Michal Szotkovski a Jaroslav Bojko, se v září zúčastnili skvěle zorganizované akce „4. MANEWRY RATOWNICZE ISTEBNA 2014“, za kterou patří hluboké uznání a dík naší partnerské OSP Istebná. Na těchto záchranářských manévrech, jsme společně s jednotkami OSP, plnili na stanovištích celkem devět náročných zásahů, zaměřených zejména na poskytování první pomoci, ale i třeba vyprošťování osob z havarovaných vozidel, visících osob, osob v nepřístupném terénu nebo zavalených stromem.
Zejména členové naší zásahové jednotky, se po celý rok věnují odborným školením zaměřeným k získání odborné způsobilosti, praktickému výcviku, teoretické a fyzické přípravě, které v minulém roce věnovali v součtu 2.357 hodin. Zúčastnili se celkem 230-ti zásahů, u kterých odpracovali v součtu 2.560 hodin. Všichni členové sboru, včetně zaměstnanců i studentů třetího ročníku střední školy techniky a služeb Karviná, kteří u nás vykonávají odborný výcvik, odpracovali v celkovém součtu 5.956 hodin. V tomto součtu je i 2.807 hodin odpracovaných přímo pro naší obec, kdy zabezpečujeme vodní hospodářství obce, obsluhu plynových kotelen, technologii aqaparku a spoustu jiných služeb. Staráme se i o svěřenou techniku a věcné prostředky cca 802 hodin, atd. V souhrnu hasiči evidují za loňský rok u brigád, zásahů i u školení celkem 10.873 hodin a v systému nepřetržité pohotovosti jednotky, členové zásahové jednotky odsloužili celkem 78.156 hodin.
Zásahová činnost jednotky spočívala zejména v technických pomocech, jako je odstraňování nebezpečných stavů 44x, odstraňování překážek 28x, náhrada nefunkčního zařízení 25x, havárie na vodním hospodářství obce 24x, asistence u kulturních a sportovních akcí 16x, čerpání a odčerpávání vody 13x, odchyt a likvidace nebezpečného hmyzu 12x, monitoring vodních toků 4x, spolupráce se složkami IZS 4x, odchyt zvířat 4x, uzavření tekoucí vody 2x, jednou ostatní pomoc a jednou záchrana osob a zvířat. Dále jednotka pětkrát zasahovala u úniku ropného produktu, třináctkrát u požárů, sedmadvacetkrát u dopravních nehod silničních a jednou u železniční no a dvakrát jsme vyjeli i k planému poplachu. Při událostech, bylo zachráněno nebo evakuováno celkem pět osob, zraněno bylo celkem 28 osob a dvě osoby měly smrtelná zranění. Během zásahů naší jednotky, nebyl žádný z našich hasičů zraněn.
Členové jednotky, během uplynulého roku absolvovali odborné kurzy a to základy zdravotnických znalostí, obsluha motorových řetězových a rozbrušovacích pil, cyklické školení velitelů a na IMZ ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel, jel do Mladé Boleslavi rozstříhat pár nových aut za naší jednotku Filip Lysek. Všichni členové jednotky, kteří se celý rok odborně připravovali, pak prošli závěrečným testem a jsou odborně, zdravotně a fyzicky způsobilí, vykonávat činnost v jednotce dle svého zařazení.
Naše jednotka loni hospodařila s rozpočtem na provoz ve výši 1.978.500 Kč, z čehož byly celkové dotace Moravskoslezského kraje ve výši 346.500 korun. Podle nového zákona, nám pojišťovny musí vyplácet náhrady za zásahy naší jednotky u dopravních nehod. Za provedené zásahy, by nám za loňský rok měly pojišťovny vyplatit celkem 302.400 Kč, ale samozřejmě známe pojišťovny a ty mají s vyplácením pojistných náhrad, vždy fůru času a tak do konce roku, bylo po několika urgencích proplaceno pouze 162.400 Kč. V závěru roku, jsme převzali dar od Moravskoslezského kraje a to úplně novou, moderní a výkonnou sadu hydraulického vyprošťovacího zařízení HOLMATRO v ceně 463.103,30 Kč, která nám nahradila technicky slabší a zastaralou sadu vyprošťovacího zařízení Lukas. Za tento výjimečný dar samozřejmě Moravskoslezskému kraji velmi děkujeme.
Ale zpět k čerpání rozpočtu. Největší objem financí, byl vyčerpán mzdovými náklady včetně zdravotního a sociálního pojištění, jak zaměstnanců v hlavním pracovním poměru, tak i zaměstnanců na dohody v souvislosti se zabezpečením trvalé akceschopnosti jednotky. Mimo nejnutnější výdaje na pohonné hmoty, plyn, elektřinu, telefon, internet, PELIG, pojištění vozidla, školení, zdravotní prohlídky, opravy a údržbu techniky a budovy, nám zbylo vcelku málo financí na vybavení a věcné prostředky. Ale přesto se podařilo zakoupit nový počítač, sadu tří pneumatických zvedacích vaků a dvou průtočných těsnících vaků na potrubí, včetně potřebného příslušenství. Pořídili jsme tři zásahové přilby Gallet F1SF a nový kyslíkový redukční ventil Mediselect ke kyslíkovému přístroji. Doplnili jsme lezeckou výstroj. Z ochranných pomůcek, jsme dále zakoupili tři zásahové oděvy Tiger plus a jedny zásahové boty Fire hero. Koupili jsme odolné planžety na otevírání dveří, univerzální klíče i vypichovací dráty a teleskopický vyvětvovač s pilkou. Vybavili jsme první i druhý vůz navigačními tablety se systémem rescue navigátor, přes který nám přímo operační středisko zasílá požadavky na výjezd techniky a který nás, pokud zrovna nezkolabuje mapa google, dovede až k nahlášenému místu události. Přes tablet lze jednoduše odesílat statusy, vyhledávat informace na internetu a je v nich i široká technická podpora pro vedení zásahu. Celková hodnota nového vybavení je včetně již zmíněné darované sady hydraulického vyprošťovacího zařízení ve výši 665.130,-Kč.
Mohlo by se zdát, že už máme všechno, co potřebujeme, ale je pořád co doplňovat a zejména obměňovat. Pokud nezvýšíme množství obměňovaných ochranných pomůcek, budeme mít čím dál větší problém dodržet jejich dobu použitelnosti a může se stát, že vlivem stáří, bude jejich ochrana pro zasahujícího hasiče pouze symbolická a vlivem toho, může dojít samozřejmě i ke zranění. To samé platí i o dopravním automobilu VW Transportér a velitelském vozidle Nissan Patrol, které zejména vlivem používání i pro vodní hospodářství obce, dostávají pořádně zabrat a jednoho krásného dne sloužit přestanou. V souvislosti s náhradami za dopravní nehody, které dostáváme od pojišťoven, se nám naskytla možnost financovat pořízení nového dopravního automobilu právě z těchto peněz. Takže pokud se nám podaří přesvědčit zastupitele naší obce, tak bychom mohli mít v dohledné době nový dopravní automobil. Dalším problémem, se kterým se potýkáme už řadu let, jsou nedostatečné prostory. Několikrát jsme už diskutovali s vedením obce a podávali jsme návrhy, jak situaci řešit. Dokonce jsme nabídli, naší jak finanční, tak fyzickou spoluúčast na přístavbě další garáže k hasičské zbrojnici. Lze využít i dotačních prostředků Moravskoslezského kraje nebo evropské unie. V letošním roce by se snad mohla dořešit projektová dokumentace a stavební povolení. S přístavbou hasičské zbrojnice a přemístěním autobusové zastávky již počítá studie centra obce. Zatím se tedy s dílčím úspěchem tísníme s technikou v prostorách hasičské zbrojnice a polovině obecních garáží za poštou. Rozpočet pro letošní rok zatím nebyl schválen a hospodaříme v rámci rozpočtového provizoria, uvidíme tedy, zda a co se nám v letošním roce podaří.
V letošním roce budeme 14. února, pořádat tradiční hasičský ples, určitě postavíme a pokácíme Májku, zúčastníme se veletrhu Pyros v Brně a snad i veletrhu FIRECO v Trenčíně, v květnu připravíme soutěž TFA Beskydský železný hasič a v červenci soutěž v požárním sportu a pro mladé hasiče požárním útoku, takže práce máme opět dost a dost.
Na závěr chci Vám všem, kteří se podíleli na všech brigádách, zásazích naší jednotky a ostatních pracích, zejména pro naši obec a občany, co nejsrdečněji poděkovat. Chci opět zdůraznit, že poslání naší organizace je pomáhat lidem v nouzi a to není práce jen pro jednoho, dva nebo tři lidi, ale je to dlouhodobá činnost celého kolektivu, který my máme, a tento celek může fungovat pouze, pokud se opravdu každý člen svým dílem, do této činnosti zapojí. A samozřejmě naše poděkování patří i vedení obce, které nám umožňuje naše poslání naplňovat.

Výroční zpráva JPO II Mosty u Jablunkova 2014
 Naše zásahová jednotka JPO II se skládá 23 členů, tj. 1 velitele jednotky, 3 velitelů družstev, 1 technika-strojníka, 5 strojníků, 9 starších hasičů a 4 hasičů. Dva členové jednotky jsou zaměstnáni jako velitel a strojník v hlavním pracovním poměru.
 Hlavní pracovní náplní jednotky je zásahová činnost, odborná a fyzická příprava a hospodářská činnost neboli brigády, ve kterých roku 2014 členové JPO a SDH Mosty u Jablunkova včetně zaměstnanců organizační složky odpracovali na brigádách celkem 5959 hodin. Z toho čítají práce pro obec 2807 hodin, akce SDH 1073 hodin, údržba techniky 802 hodin, práce na budově 155 hodin, skupina mladých hasičů odčinila 455 hodin a v ostatních pracích 58 hodin.
 V průběhu roku 2014 jsme se vzdělávali celkově 2357 hodin na mnoha školeních a cvičeních, z toho byl praktický výcvik 1215 hodin, teoretická příprava 552 hodin, odborná způsobilost 512 hodin a fyzická příprava 78 hodin.
 V rámci zásahové činnosti jednotka odpracovala celkem 2560hodin u 230 zásahu. Toto číslo můžeme rozdělit na 182 technických havárií, 28 dopravních nehod, 13 požárů, 5 úniků látek a 2 plané poplachy. K této oblasti se váže také držení pohotovostí, kde jsme „odtrpěli“ celkově neuvěřitelných  78 156 hodin
 Jednotka Mosty u Jablunkova v roce 2013 nejvíce zasahovala samozřejmě ve své obci, nejčastěji v měsíci květnu a dle dnů v úterý, nejméně v únoru a v dnu neděle. Průměrný čas výjezdu k požáru byl 1min, 37sec, průměrná doba zásahu 2hod, 3min.
 Chtěl bych připomenout několik skutečností a zásahů minulého roku.
  Začátek minulého roku byl vlivem mírné zimy relativně klidnější, i když „drobné“ nehody a technické havárie byly. To pravé ořechové však začalo 15. dubna, kdy se v odpoledních hodinách na našem obchvatu převrátil na bok kamion s cisternovým návěsem, naše jednotka zabránila únikům provozních kapalin a náročné vyprošťování naštěstí přešlo na soukromé firmy, které s tímto bojovaly cca 12hodin. Náš první loňský požár se rozhořel až 23. dubna po sedmé hodině ráno v Ráztoce na šancích, kde zcela lehnul popelem dětský tábor. Tento zpozorovali lesní dělníci jdoucí do práce a nebýt jich, ani bychom se o něm nedozvěděli. Závažná dopravní nehoda, opět na obchvatu, si  18.září vyžádala jeden lidský život, kdy Škoda Superb čelně narazila do kamionu. Největším naším požárem byl oheň na Hrčavě, kde naše jednotka přijela první na místo a začala chránit okolní objekty před žárem hořícího dřevěného dvojdomku. Když po dlouhých minutách začaly postupně přijíždět další jednotky bylo jasné, že vzhledem k rozsahu požáru a jeho stupni rozvoje bude i tak nedostatek vody. Tento zásah byl i s mezinárodní účastí jednotek a to SHZ Čadca se dvěmi vozy a polská OSP Javorzynka s jedním vozem. Nejbližším tankovacím místem se tak mohl stát hydrant v polské obci a po příjezdu velkých cisteren z Návsí a Třince byl konečně požár zvládnut. Ještě bych rád zmínil nehodu, opět na obchvatu 19. prosince, kdy nám opět skočil osobní automobil z mostu u hotelu Grůň. Zvláštností na tomto zásahu bylo, že jsme použili zcela nové vyprošťovací  zařízení HOLMATRO, které jsme hodinu před nehodou instalovali do naší Tatry.
  Tím se také dostáváme k nejradostnější události loňského roku a to „vánočnímu“ dárku od Moravskoslezského kraje, který nám daroval nové hydraulické vyprošťovací zařízení HOLMATRO CORE systém, jež nahradilo starší a již zastaralý vyprošťovací systém LUCAS.
  Děkuji tímto Moravskoslezskému kraji a HZS Msk za hodnotný dar a projevenou důvěru v naši jednotku a práci naší jednotky
  Nakonec bych rád poděkoval všem členům a členkám SDH a JPO Mosty u Jablunkova, včetně mladých hasičů, za obětavou činnost a nasazení v minulem roce , chci také poděkovat Obci Mosty u Jablunkova a starostovi Josefu Szotkowskému za podporu. Nakonec nelze nepoděkovat našim manželkám i partnerkám, za trpělivou ochotu a podporu v našem hasičském postižení.
Děkujeme!
A já Vám děkuji za pozornost
 Richard Kohut
 velitel jednotky